İSTANBUL’UN ANADOLU YAKASINI KATMAN KATMAN KAZMAK: AYDOS, DRAGOS, KÜÇÜKYALI, PENDİK, SAMANDRA

Temmuz 20, 2016

SERGİ TARİHLERİ:  20 TEMMUZ 2016 – 31 ARALIK 2016

SERGİ MEKANI:  İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZELERİ

Alemdar Caddesi, Osman Hamdi Bey Yokuşu Sokak

34122 Sultanahmet / Fatih, İSTANBUL

Sahip olduğu zengin ve eşsiz kültürel miras ile dünyanın en eski şehirlerinden biri olan İstanbul, günümüzde modern bir metropol olarak da çok sayıda tarihi ve arkeolojik katmana ev sahipliği yapmayı sürüdürüyor. Geleneksel olarak, tarihi yarım ada ile ilişkilendirilen bu değerli miras, coğrafi olarak da iki farklı başkentin kentsel mekanına tekabül etmektedir.  Bizans ve Osmanlı Dönemlerinde, başkent statüsünde olan şehir, imparatorluğun fiziki ve sembolik merkezi idi.

Tarihi yarım ada, geçmişin anıtsal izlerini korumaya devam ederken, her iki başkent de şehir duvarlarının ötesinde, hem Avrupa hem de Asya yakalarında banliyö oluşumları ile genişlemiştir.

Bizans ve Erken Osmanlı Dönemlerinde, Asya yakasında bulunan banliyöler Marmara Deniz’i ve Prens Adaları ile şekillenmişken, ana kara, bereketli ovalar ile bezenmiş zengin pastoral arazi, su kaynakları ve koruma kaleleri ile tanımlanmıştır.  Banliyö konutları, tarım arazileri, manastır yapıları, yollar, mezarlıklar ve küçük limanlar, Asya yakasının kendine özgü özelliklerini temsil eden yapılardır. Bahsi geçen banliyö özelliklerinin büyük bir kısmı, İstanbul’un modern metropol yapısının genişlemesi ile yok olmuştur.

Bu sergi, Istanbul Arkeoloji Müzeleri’nin Asya yakasında sürdürdüğü, arkeolojik kazı sonuçlarının ilk kez sunulmasına yöneliktir. Geç Antik Dönem, Geç Bizans Dönemi ve Erken Osmanlı Dönemi’nden seçkiler ile belirlenen beş farklı yerleşim üzerinden şehrin banliyölerinin zenginliğini ve çeşitliliğinin yansıtılması amaçlanmaktadır.