Küçükyalı ArkeoPark’ta bu hafta yeni bir bilimsel uygulama başladı. Arkeobotanik Uzmanı Dr. Burhan Ulaş tarafından yürütülen bu çalışma ``suda yüzdürme tekniği`` olarak adlandırılmaktadır. Bu teknikte kazı zamanında alanın farklı bölgelerinden alınan, içinden organik kalıntıların (tohum, tahıl vb.) çıkabileceği toprak örnekleri ayrıntılarıyla incelenmektedir.
Kase ve kandilleri bulduğumuz yerden çok da uzak olmayan bir noktada çöplük olarak kullanılmış olabilecek bir çukurla karşılaştık. Çukur içinden çok çeşitli malzemeler ortaya çıktı. Bunların içinde kemikler, deniz kabukları ve günlük yaşam eşyalarını sayabiliriz. Bu videoda ise sizlerle günümüze kadar bozulmadan ulaşabilmiş bir testinin gün ışığına çıkarılışını paylaşmak istedik.
28 Ağustos'ta bulunan kaseden sonra şimdi de çok nadir iki seramik kandil bulduk. Sizlerle bulunan ikinci kandilin kaldırışını paylaşmak istedik. Manastır kompleksinin kuzey doğu bölgesinde, yıkılmış kalın çatı kiremitlerinin altından yeni buluntular çıkmaya devam ediyor. Proje fotoğrafçımız İlksen Baysaling tarafından çekilen bu videoda arkeologlarımız Berna Polat ve Nisan Lordoğlu'nu buluntu hakkında Alessandra Ricci ile konuşurken görebilirsiniz.
Sizlerle Bizans Dönemi'ne ait bir kasenin bulunduğu yerden nasıl kaldırıldığını paylaşmak istedik. Bu kase kalın çatı kiremitlerinin altında kalarak günümüze kadar bozulmadan ulaşabildi. Videoda Bilimsel Danışmanımız Alessandra Ricci ve Restoratörümüz Tuba Akar'ın kaseyi dikkatlice yerinden kaldırışını görebilirsiniz. Kase içindeki toprakla beraber analiz ve çalışma için labaratura götürüldü. Kasenin konservasyonu Tuba Akar tarafından yapılacak.